Flygtningelejren på Hevring Hede


De tyske Flygtninge
I de allersidste måneder af 2. verdenskrig var russerne ved at løbe Tyskland over ende østfra. Det medførte en vild flugt af civile fra det østlige Tyskland. Tyske passagerskibe, krigsskibe, fiskekuttere og fragtskibe samlede under kaotiske forhold tusindvis af flygtende op: ældre, kvinder og børn, og sårede soldater. I stedet for at sejle dem til Sverige, som var neutralt land, blev mange sat af i København og Sønderjylland. Danmark var jo på det tidspunkt endnu besat, så tyskerne kunne beslutte at inddrage skoler og idrætsområder mv. til at huse flygtningene. Da der var flest, var der i København op mod 200.000 tyske flygtninge.
For 70 år siden: 17.000 tyskere døde i flygtningelejre i Danmark (DR artikel 2015- pdf)

Verdenshistoriens største skibsforlis
Mange tror, at Titanic er verdens største skibsforlis, men det er ikke rigtigt. Det største, hvad antal druknede angår, skete i Østersøen i denne tid. Ikke færre end 9.343 tyskere mistede livet natten mellem 30. og 31. januar 1945, tæt ved Bornholm. Det  var den tyske luksusliner MS Gustloff, der blev ramt af tre russiske torpedoer.
Læs en avisartikel fra Berlingske her

Læs mere om flygtningestrømmen (Undervisningsministeriet 2005)

Hevringlejren
Det danske krigsministerium havde i 1936 købt arealerne ved Hevring. I 1942 overtog den tyske besættelsesmagt kontrollen med Hevringlejren.
Danskerne var ikke venligt stemt overfor de tyske flygtninge, som ankom i slutningen af den tyske besættelse. De var i en elendig tilstand, underernærede og syge. Det var de selv ude om, var den almindelige holdning. Den danske lægeforening afslog således, da den tyske værnemagt bad den om hjælp til at organisere lægehjælpen.
Mange døde, ikke mindst små børn.
Det var imidlertid først efter befrielsen, at de tyske flygtninge, som befandt sig i København, blev besluttet anbragt i lejre rundt om i landet, nogle af dem i Hevringlejren.
Sammenlignet med andre steder blev de tyske flygtninge sørget bedre for. Hver dag ankom en lastbil med rugbrød fra Randers. En anden fast ernæringskilde var sild.
Lejren var hegnet ind og overvåget af danske soldater. Flygtningene skulle på ingen måde integreres,men sendes hjem til Tyskland så hurtigt som muligt. Den store andel enlige kvinder trak allgevel unge mænd fra Hevring derned, når det var mørkt, fortælles det.
Efter nogle år flyttedes flygtningene til den store lejr i Oksbøl, der på et tidspunkt rummede 20.000 flygtninge og dermed var en af Jyllands største 'byer'. Mellem 1946 0g 1949 blev de overlevende flygtninge sendt hjem.



Her kommer flere billeder fra Hevrings flygtningelejr, når jeg har skaffet dem...

MS Gustloff


Fra et foredrag på Ørsted Bibliotek med museumsinspektør John V. Jensen, Varde museum (22/9 2015)

Døde tyske flygtninge begraves i en kule  på vestre kirkegård.
De blev taget ud af kisterne, der blev genbrugt.Foto: Frihedsmuseet.